În mod normal, oamenii obțin substanțele nutritive necesare organismului prin procesarea alimentelor. Când, pe fondul bolilor sau stresului, organismul nu obține suficienți nutrienți prin dietă, este necesară o suplimentare alimentară formulată special pentru starea lor individuală, numită nutriție clinică.
Dietoterapia pornește de la principiul că organismul uman este influențat, în special, de alimentație. Astfel, orice afecțiune poate fi prevenită sau tratată dacă dieta se adaptează nevoilor pacientului și include doar alimente care nu îi sunt dăunătoare, accentul fiind pus pe cele care au un conținut nutrițional esențial pentru afecțiunea respectivă.
Pacientul va primi un meniu detaliat, o listă cu alimente permise și alimente nepermise. De asemenea, este importantă respectarea orelor de masă, cantitatea de lichide consumată, dar și medicația pe care o ia pacientul, dacă este cazul. Pentru că dietoterapia se bazează pe mulți factori individuali, nu se recomandă ca același regim să fie preluat și urmat de mai multe persoane, fără un consult prealabil.