Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune gravă ce afectează rapid creierul pacientului. AVC-ul apare când o parte din creier nu mai primește suficient oxigen sau rămâne chiar total neoxigenată, iar celulele din acea zonă încep să moară. Un AVC provoca leziuni cerebrale de durată, invaliditate pe termen lung sau chiar decesul pacientului. De aceea, un AVC constituie o urgență medicală. În cazul în care prezinți anumite simptome și există suspiciune de AVC, trebuie să ajungi, urgent, la medic. În cazul în care nu te poți deplasa la o clinică, poți suna la 021/9171 și un echipaj medical al MAmbulanță va ajunge, rapid, la tine acasă. În urma consultației, medicul va decide ce este de făcut, respectiv instituirea unui tratament de urgență și/sau transportul la spital.
Simptome ale AVC:
- paralizie totală sau parțială;
- amorțeală la nivelul feței sau al membrelor;
- stare de confuzie;
- senzație bruscă de slăbiciune;
- probleme de vorbire;
- probleme respiratorii;
- durere severă de cap, însoțită sau nu de vărsături și stare de amețeală;
- probleme legate de înțelegerea cuvintelor;
- pierderea cunoștinței;
- pierderea echilibrului;
- dificultăți de mers;
- tulburări de vedere, fie la unul, fie la ambii ochi.
Tratamentul AVC vizează prevenirea complicațiilor și recuperarea funcțiilor pierdute
Tratamentul unui AVC depinde de tipul său: ischemic sau hemoragic. La rândul său, tratamentul pentru un atac ischemic tranzitoriu depinde de cauză, de cât timp a trecut de când au început simptomele şi de alte eventuale afecţiuni medicale pe care le are pacientul.
Odată ce acesta primeşte tratamentul, medicul încearcă să ajute la prevenirea factorilor de risc pentru un alt accident vascular cerebral şi a complicaţiilor care se pot ivi. Pentru a trata un accident vascular cerebral ischemic, medicii trebuie să restabilească rapid fluxul de sânge în creier. Tratamentul de urgenţă al accidentului hemoragic se concentrează asupra controlării sângerării şi reducerii presiunii din creier. Este posibil, uneori, ca pacientul să aibă nevoie de intervenţii chirurgicale, pentru a reduce riscul unui nou AVC.
Odată ce sângerarea din creier se opreşte, tratamentul implică, de obicei, asistenţă medical, în timp ce corpul absoarbe sângele. După tratamentul de urgenţă, îngrijirea pacientului cu accident vascular cerebral se concentrează pe recuperarea funcţiilor pierdute şi revenirea la viaţa independentă.
În plus, pacienţii cu accident vascular cerebral pot avea dificultăţi cu respiraţia, înghiţirea, menţinerea echilibrului şi vederea.
La primele semne de AVC sună la 021/9171 și, în cel mai scurt timp, un echipaj medical al MAmbulanță va sosi la tine pentru consult, prim ajutor și, în funcție de caz, transportul la spital.
În cazul unor simptome care persistă și te pot duce cu gândul la suspiciunea de AVC, sună la 021/9136 și fă-ți programare la neurologie!