Open
  • Str. Witing, Nr. 10-12, Sector 1, București

Pentru a opri o sângerare nazală se procedează altfel decât se știa în… folclor: NU se ține capul pe spate!

Nu cred că există persoană căreia să nu-i fi curs, măcar o dată în viață, sânge din nas. Vasele de sânge din mucoasa nasului sunt localizate la suprafață și se pot leza ușor, mai ales dacă suferim un traumatism.

Numită epistaxis, hemoragia nazală poate fi un motiv de panică, însă, în majoritatea cazurilor, situația nu este atât de gravă pe cât pare.

În ce situații să te îngrijorezi dacă îți curge sânge din nas
  • Hemoragiile apar des
  • Hemoragia apare după ce ai luat un anumit tratament medicamentos
  • Când ai hemoragie îți apar și vânătăi pe corp

Toate aceste situații necesită un control medical, putând fi vorba despre o afecțiune destul de severă, nu doar o simplă hemoragie. Dacă ai astfel de probleme și vrei să le investighezi, sună la 021/9136 și fă-ți o programare la unul dintre medicii interniști de la MHospital.

Cum oprești sângerarea nazală
  • Te relaxezi
  • Respiri pe gură
  • Ții capul puțin aplecat în față, în niciun caz nu ții capul pe spate, așa cum știu, majoritatea oamenilor, din folclor, fără nicio explicație științifică.

Practic, cei care știu să-ți acorde primul ajutor, până la sosirea echipei medicale, te vor sfătui să rămâi în picioare, cu capul puțin aplecat în față, această postură fiind menită să reducă presiunea sângelui din vasele aflate în nas și să atenueze hemoragia.

În plus, capul ușor aplecat în față previne înghițirea sângelui provenit din hemoragie și/sau a secrețiilor nazale.

Sângerarea nazală este doar una dintre situațiile medicale cu care te-ai putea confrunta, tu sau cineva apropiat, altele putând fi chiar fatale. De aceea este bine să avem toți un curs de prim ajutor, pentru a face față neprevăzutului și a salva vieți. Vrei să faci un astfel de curs, predat de specialiștii în medicină de urgență de la MAmbulanță? Sună la 021/9171, află detalii și cere o ofertă personalizată.

Cum te putem ajuta?