Open
  • Str. Witing, Nr. 10-12, Sector 1, București

O tiroidă bolnavă încetinește toate funcțiile organismului/ Dr. Adelina Toma: “Tiroidectomia este o procedură chirurgicală ce presupune eliminarea unei părți sau a întregii glande tiroide”

Orice tulburare a bunei funcționări a tiroidei ne dă peste cap tot organismul. Această glandă endocrină – tiroida – influențează modul în care funcționează fiecare celulă, țesut sau organ, de la mușchi, oase și piele la tractul digestiv, creier, inimă etc.

 

Tiroida, o glandă endocrină mică, de nici 30 de grame, situată la baza gâtului, și te răvășește, la propriu, când nu funcționează bine. Ea secretă hormoni ce controlează metabolismul, adică rapiditatea și eficiența celulelor de a transforma substanțele nutritive în energie.

 

Afecțiunile tiroidiene sunt generate de dereglări la nivelul producției de hormoni și, netratate, ele generează probleme grave de sănătate.

 

Când tiroida nu produce suficienți hormoni, încetinind, astfel, toate funcțiile organismului, vorbim despre hipotiroidism. La polul opus se află hipertiroidismul, adică secreția prea multor  hormoni, fapt ce duce la suprasolicitarea organelor.

Controalele medicale periodice pot depista din timp boala și permit instituirea unui tratament adecvat, prevenind apariția complicațiilor.

 

Ce sunt nodulii tiroidieni și când este necesară puncția

 

“Nodulii tiroidieni reprezintă formațiuni apărute în structura glandei tiroide. Ei se dezvoltă în urma creșterii anormale a celulelor tiroidiene. Aceștia pot fi de natură solidă, lichidă sau mixtă. Atunci când nodulii prezintă conținut lichidian poartă numele de chisturi.

Până la 50% dintre oameni pot prezenta noduli tiroidieni. Majoritatea nodulilor nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate. Foarte rar și, în general, atunci când sunt vizibili la nivelul gâtului, aceștia pot prezenta simptome, cum ar fi dificultatea la înghițit sau respirat.

Nodulii tiroidieni malingi (canceroși) reprezintă un procent foarte mic din totalul nodulilor tiroidieni.

Cel mai des nu vei afla de existența nodulilor tiroidieni decât în urma unei evaluări medicale sau în urma unor investigații efectuate pentru o altă problema de sănătate (ecografie doppler pentru artele carotide, CT sau RMN al regiunii cervicale etc.). Doar o mică parte a nodulilor tiroidieni devin voluminoși și pot fi observați de pacient sau de persoanele apropiate.

Uneori, nodulii tiroidieni pot prodce hormoni tiroidieni în exces. Acest exces de hormoni tiroidieni (hipertiroidism) poate determina simptome cum ar fi: scădere ponderală, transpirații, tremor, nervozitate, tahicardie, palpitatii sau insomnii. De aceea, la momentul diagnosticului, este necesară evaluarea funcției tiroidiene.

Puncția tiroidiană cu ac subtire, reprezintă o procedură minim invazivă prin care sunt recoltate celule de la nivelul unui nodul tiroidian pentru a confirma sau a exclude un posibil diagnostic de cancer tiroidian.

De menționat că nu toți nodulii trebuie puncționați, iar indicația de efectuare a puncției tiroidiene cu ac subțire este stabilită de medicul endocrinolog.

Cu ajutorul puncției tiroidiene putem afla dacă un nodul este sau nu maling. Astfel cancerul tiroidian poate fi diagnosticat înainte de operatie. Pe de altă parte, dacă rezultatul este benign, putem evita operațiile inutile”, explică dr. Mihai Marinescu, medic specialist endocrinolog și director medical la MHospital.

.

 

MHospital, singurul spital privat unde se poate efectua GRATUIT puncția tiroidiană

 

Când tiroida are probleme se impune control endocrinologic. Acesta include consult, ecografie tiroidană, analize de sânge și, atunci când medicul endocrinolog consideră necesar, puncție tiroidiană.

MHospital este singurul spital privat unde puncția tiroidiană se poate efectuat GRATUIT, în baza biletului de trimitere de la medic.

“Puncția tiroidiană este minim invazivă și o utilizăm pentru a obține mostre de țesuturi din glanda tiroidă, atunci când alte investigații medicale nu au putut oferi informațiile necesare stabilirii unui diagnostic cert. Efectuăm puncția când depistăm, la ecografie, un nodul tiroidian suspect, ce prezintă caracteristici neclare, sau a unei mase tiroidiene. De asemenea, când monitorizarea unui nodul arată că el și-a modificat dimensiunile sau când există suspiciunea de cancer tiroidian, recurgem la puncție.

Procedura se realizează sub ghidaj ecografic și constă în introducerea unui ac foarte subțire în zona afectată a glandei tiroide pentru a obține o mică mostră de țesut. Celule astfel recoltate vor fi apoi examinate la microscop de către un medic anatomopatolog. Procedura este minim dureroasă, motiv pentru care nu este necesară anestezia locală (înțepătura de la anestezie este la fel de dureroasă ca și puncția în sine). De asemnea, nu rămâne cicatrice și nu veți fi expus la radiații.

În plus, nu este nevoie de o pregătire specială înainte de puncție. Este, însă, important să informați medicul dacă urmați tratament anticoagulant. De asemenea, în timpul procedurii este important să nu înghițiți, să nu vorbiți și să nu tușiți.

După puncție nu aveti nevoie de recurepare și vă veti putea relua activitățile zilnice, fără restricții, imediat dupa intervenție”, explică dr. Mihai Marinescu, medic specialist endocrinolog și director medical la MHospital.

Riscurile puncției tiroidiene sunt minime sub ghidaj ecografic. Pot aparea sangerari, mici hematoame sub piele. Riscul de punctionare a vaselor gatului sau traheei sunt minime.

Uneori nu sunt recoltate suficiente celule pentru diagnostic si este posibil sa fie nevoie de repetarea procedurii.

 

Puncția tiroidiană se realizează cu internare și poate fi efectuată GRATUIT, în baza biletului de trimitere.  De altfel, atât consultația endocrinologică, cât și toate analizele medicale, sunt tot GRATUITE, în baza biletului de trimitere de la medic. Singura investigație contra-cost este ecografia. Evident, în cazul în care pacientul nu are bilet de trimitere și dorește, consultația, analizele și eventuala puncție pot fi realizate cu plată.

 

 

Tiroidectomia, operația ce elimină, parțial sau total, glanda tiroidă

 

Există situații când, în urma consultului endocrinologic, se recomandă consult chirurgical. Asta pentru că, netratate corespunzător, afecțiunile tiroidiene generează probleme grave de sănătate.

 

Principalele afectiuni ale tiroidei :

– nodulul tiroidian

– gușa polinodulară

– gușa polinodulară hipertiroidizată

– boala Basedow Graves

– adenomul toxic

– cancerul tiroidian

– tiroidita cronică

– tiroidita acută

 

Bolile tiroidei pot fi însoțite de tulburări de funcție a glandei (hiperfuncția – producția de prea mulți hormoni  sau hipofuncția – deficitul de hormoni tiroidieni ) care pot necesita sau nu tratament sau se pot limita la modificări în structura tiroidei, prin creșterea în volum și apariția nodulilor.

Majoritatea tulburărilor tiroidiene sunt diagnosticate după ce pacienții au venit la controlul medical acuzând o stare de oboseală continuă, o creștere inexplicabilă în greutate sau o nervozitate ieșită din comun.

 

“Glanda tiroidă poate produce o cantitate excesivă de hormoni sau poate dezvolta unele probleme structurale, precum chirsturile sau nodulii, situații în care este necesară intervenția chirurgicală. Tiroidectomia este o procedură chirurgicală ce presupune eliminarea unei părți sau a întregii glande tiroide.

Intervenția chirurgicală poate fi efectuată în cazul în care o persoană suferă de o guşă proeminentă, cancer tiroidian sau hipertiroidism cu probleme”, explică dr. Adelina Toma, medic specialist chirurgie generală la M Hospital.

Atât controlul endocrinologic, analizele, puncția tiroidiană, o eventuală investigație tomografică  și intervenția chirurgicală sunt realizate la MHospital. Sălile de operație sunt dotate la cele mai înalte standarde, cu aparatură medicală de ultimă generație. Internarea pacienților, la MHospital, se realizează în condiții hoteliere premium, pentru că “Te facem bine!” nu este doar sloganul acestui spital privat, ci chiar credem în ceea ce spunem și facem totul pentru a-l materializa.

Costul intervenției chirurgicale, în patologia tiroidiană, poate varia, în funcție de particularitățile cazului, în jurul sumei de 12000 de lei. Dacă pacientul are bilet de trimitere de la medic, el va achita doar o coplată de 10000 de lei.  În cazul în care pacientul solicită control endocrinologic, investigații, puncție și operație, fără  avea bilet de trimitere de la medic, toată îngrijirea medicală, inclusiv spitalizarea, este de 15000 de lei. 

 

Sună acum la M Hospital (tel. 021/9136, str. Witting 10-12, București, sectorul 1), pentru o programare. Consultația și puncția tiroidiană vor fi realizate de dr. Mihai Marinescu, medic specialist endocrinolog, director medical al MHospital, iar intervenția chirurgicală de către dr. Adelina Toma, medic specialist chirurgie generală.

Pentru întregul personal al MHospital, sănătatea, siguranța și confortul pacientului sunt foarte importante!

 

 

 

Cum te putem ajuta?