Instructiuni de recoltare pentru pacienti

Recoltarea probelor de sange:
se face dimineata, pe nemancate, in intervalul  orar stabilit de laborator, de preferat intre orele 8.00-10.00

Recoltarea exudatului faringian/ lingual:
se face dimineata, inainte de toaleta gurii si fara ca pacientul sa fi mancat, sau la cel putin  4 ore de la ingerarea de alimente. Se recolteaza inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic.

Recoltarea exudatului nazal:
se face inaintea administrarii oricarui tratament antibiotic, fie la minim 10 zile dupa finalizarea acestuia.

Recoltarea probelor pentru sumarul de urina:
se face din prima urina de dimineata sau la cel putin 3-4 ore de la mictiunea anterioara, dupa efectuarea igienizarii zonei genitale cu apa si sapun. Se recolteaza un volum de 10-25 ml in recipient de unica utilizare dedicat acestui tip de examen. Proba prelevata se preda laboratorului in max. 2 ore. 

Proba Addis:
se face toaleta zonei genitale cu apa calda si sapun, apoi prima urina de dimineata se arunca. Pacientul se aseaza culcat in pat si timp de 3 ore nu consuma lichide.Toate emisiile de urina din timpul celor 3 ore se colecteaza intr-un recipient curat, uscat si acoperit, iar apoi se preda laboratorului in 2 ore.

Recoltarea probelor de urina pentru urocultura:
se face din prima urina de dimineata sau la cel putin 3-4 ore de la mictiunea anterioara. Se recolteaza un volum de 10-25 ml din jetul mijlociu al urinei, fara a se intrerupe fluxul urinar, intr-un recipient steril de unica utilizare dedicat acestui tip de examen. Este interzis a se atinge interiorul recipientului sau a capacului sau atingerea recipientului de zona genitala. Inainte de recoltare, se va face toaleta locala riguroasa, cu apa si sapun si zona va fi uscata cu hartie sterila. Recoltarea se face inainte administrarii oricarui tratament antibiotic sau antimicotic. La copii probele de urina se recolteaza in recipiente speciale (pungi de plastic sterile de unica utilizare prevazute cu un dispozitiv adeziv care permit copilului sa urineze direct in recipient). Recipientele se eticheteaza si se predau laboratorului in cel mult 2 ore de la momentul recoltarii.

Pentru situatii de urgenta, se accepta si probe recoltate in orice moment, mentionand acest lucru pe cererea catre laborator.

Pentru urmarirea eficaciatii tratamentului antibiotic, se va repeta urocultura dupa 48-96 ore de la initierea acestuia.

Recoltarea materiilor fecale pentru coprocultura:
se face in coprorecoltor, de preferinta cu mediu de transport, din scaun emis spontan, de preferinta din zonele  lichide, cu mucus si/sau cu sange ale scaunului, cat mai aproape de debutul bolii si inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic. Recoltarea se va face cu lingurita coprorecoltorului, volumul probei nu trebuie sa depaseasca marimea unui sambure de  cireasa. Este interzisa administrarea de laxative si se va evita contactul probei cu urina. Proba se preda laboratorului de preferat intr-o  ora de la recoltare, transportat la temperatura camerei. Daca proba  a fost recoltata in mediu de transport, poate fi transportata la laborator in 24 de ore, mentinuta la temperatura camerei.

Recoltarea  pentru examenul coproparazitologic:
se recolteaza dimineata, din scaun emis spontan in coprorecoltor fara mediu de transport, inaintea administrarii oricarui tratament antiparazitar. Se recolteaza o cantitate mica din mai multe parti ale bolului fecal. Trebuie evitata contaminarea cu urina. Daca recoltarea a fost efectuata seara, se va pastra la +4°C. Este indicat sa se recolteze 3  probe la un interval de 5– 7 zile, deorece eliminarile de paraziti sunt intermitente.

Hemoragii oculte (Hemocult, test Adler):
proba de materie fecala se recolteaza intr-un coprocultor de unica folosinta fara mediu de transport, in orice moment al zilei, din 3 portiuni ale bolului fecal, de dimensiunea unei alune si se preda laboratorului in maxim 2 ore de la recoltare. Daca acest lucru nu este posibil, proba se poate pastra la o temperatura de +4°C timp de 24 ore. Fiind un test imunologic, nu este necesara pregatirea speciala a pacientului anterior recoltarii si nici respectarea unei diete inaintea recoltarii.