Radiografia reprezinta inregistrarea, pe un film fotografic special, a imaginii structurale a unui obiect, obtinuta cu ajutorul radiatiilor X sau gamma. Radiografia permite examinarea obiectelor netransparente pentru lumina, pe baza proprietatii acestor radiatii de a fi mult mai penetrante.

Pregatirea pacientului inaintea urografiei intravenoase cu substanta de contrast

Se recomanda regim alimentar antiflatulent pe parcursul a 3 zile inainte de efectuarea examenului urografic!  Cu o zi inaintea examinarii, la ora 16.00 se administreaza un laxativ, care are rolul de a goli colonul. (Spre exemplu se poate administra Dulcolax).In ziua examinariii pacientul nu mai consuma alimente sau lichide pentru a nu influenta examinarea. Pacientul se prezinta in Clinica cu 15 minute mai devreme fata de  ora stabilita a programarii, in vederea administrarii medicatiei de protectie si pentru fixarea branulei.

Alimente indicate

Sunt indicate pentru consum supa de zarzavat strecurata, paine alba prajita, branza de vaci, carne fiarta de pasare, carne fiarta de vaci, ou fiert moale.Sunt indicate lichidele neindulcite, fara acid, apa plata, ceaiul neindulcit.

Alimente contraindicate

Sunt contraindicate consumului dulciurile, sucurile, fructele si legumele crude, alimentele precum varza, fasolea, mazarea, dar si mancarea foarte condimentata.

Atentie! In cazul in care pacientul sufera de boli cronice, acesta trebuie sa isi continue tratamentul cu medicatia prescrisa de medicul curant. Pacientii diabetici care sunt sub tratament cu Siofor sunt indrumati  sa se prezinte OBLIGATORIU la medicul curant pentru a stabili daca se intrerupe administrarea tratamentului cu Siofor sau nu. Pentru efectuarea investigatiei este necesar ca pacientul sa prezinte acordul medicului curant (diabetolog) in scris.

Atentie! Pacientii alergici sau cei care au prezentat alergii in antecedente  (alergii la medicamente, polen, alimente, detergenti, etc) vor fi indrumati OBLIGATORIU catre un consult de alergologie unde se va infirma/confirma in scris de catre medic efectuarea examinarii urografiei cu substanta de contrast intravenos. In cazul in care medicul decide efectuarea urografiei poate prescrie pacientului o pregatire medicamentoasa in prealabil.

Documente necesare:

Pentru efectuarea investigatiei pacientul trebuie sa prezinte OBLIGATORIU urmatoarele:

  • documentul de identificare personal (buletin sau carte identitate)
  • recomandarea scrisa de la medicul urolog
  • rezultatul ecografiilor si al analizelor de laborator (intregul dosar medical)
  • rezultatul analizelor de uree si creatinina serica (nu mai vechi de 2 saptamani)
  • acordul scris al medicului diabetolog (daca e cazul)
  • acordul scris al medicului alergolog (daca e cazul)