Cardiologii și nutriționiștii au stabilit, de comun acord, că o dietă echilibrată și bogată în nutrienți poate preveni și chiar ameliora bolile cardiovasculare.
În afara dietei, foarte importantă este adoptarea unui stil de viață sănătos, factori ce vor reduce considerabil riscul bolilor cardiovasculare.
Dieta echilibrată reduce nivelul colesterolului și, implicit, reduce și riscul apariției de sindroame metabolice, hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. Mai mult, dieta echilibrată ne protejează oasele și diminuează riscul apariției osteoporozei.
Fructe și legume din abundență
Este recomandat să mâncați multe fructe și legume, pentru că acestea sunt bogate în fibre, minerale și vitamine și au un aport mic de lipide, calorii, sodiu si colesterol.
Laptele și produsele lactate sunt o sursă importantă de proteine, calciu și vitamine. În general, se recomandă lactate degresate, pentru că au un conținut redus de lipide și colesterol.
Cerealele integrale sunt benefice pentru că sunt bogate în fibre, fier, vitamine din complexul B, dar au un aport foarte redus de grăsimi și colesterol.
Ce să nu mănânce pacienții cu boli cardiovasculare:
- produse de patiserie;
- dulciuri;
- paste, sosuri;
- maioneză;
- smântână;
- conserve
Ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta pacienților cu boli cardiovasculare:
- carne (vită, pui, pește);
- fructe de mare;
- ouă;
- fasole uscată;
- linte;
- nuci.