Open
  • Str. Witing, Nr. 10-12, Sector 1, București

De ce trebuie să întrerupi anumite tratamente înainte de o investigație CT cu substanță de contrast

Investigațiile CT (computer tomograf) sunt examinări imagistice  menite să ofere imagini complexe ale organelor interne și ajută la depistarea unor probleme medicale. Pentru realizarea unora dintre acestea este necesară injectarea unui substanțe de contrast. Iată, însă, că anumite tratament trebuie întrerupe înainte de o astfel de investigație CT pentru a preveni apariția unor reacții alergice, posibil chiar a unora ce pun în pericol viața pacientului.

Dintre tratamentele pe care le urmează pacienții, cele pentru diabet, cu Siofor  (metformină), trebuie întrerupte înaintea unui examen CT cu substanță de contrast, deoarece aceasta conține iod și, în combinație cu medicamentul, poate declanșa o reacție alergică, adesea foarte severă.

 

Diabetologul decide când se întrerupe/reia tratamentul cu Siofor

 

Tratamentul cu Siofor se poate relua, de regulă, la 48 de ore după examenul CT.

Medicul dumneavoastră diabetolog va decide când trebuie să încetați și când să reluați tratamentul cu Siofor.

 

Injecția cu substanță de contrast poate influența funcția tiroidiană

 

Levotiroxina sodică, substanța activă din Euthyrox, este un hormon tiroidian de sinteză utilizat în tratamentul afecțiunilor glandei tiroide.

 Dacă v-a fost recomandată o investigație imagistică în care se va folosi substanță de contrast ce conține iod, discutați, înainte, cu medicul endocrinolog, în vederea întreruperii tratamentului, deoarece veţi primi o injecţie care poate influenţa funcţia tiroidiană.

 

Investigațiile imagistice CT, radiologice și mamografiile realizate la M Hospital se fac în condiții de maximă siguranță și cu aparatură de ultimă generație. Pentru detalii și programări sunați la 021/9136.

Cum te putem ajuta?