Open
  • Str. Witing, Nr. 10-12, Sector 1, București

Ce este drenajul limfatic și în ce situații se recomandă

Aducător de beneficii medicale și estetice, drenajul contribuie la funcționarea eficientă a sistemului limfatic.

Acest sistem este parte din sistemul circulator și face schimbul de substanțe între țesuturi și sânge. El constituie un filtru al reziduurilor metabolice și ajută la menținerea imunității organismului.

“Sistemul limfatic are la bază o rețea de vase ce transportă limfa, încărcată cu o concentrație mare de limfocite, către ganglioni, pentru a fi curățată. Dușmanii bunei funcționări a acestui sistem  sunt sedentarismul, stresul, munca de birou, dar și bolile endocrine, circulatorii sau cardiace și oncologice. Noi facem, pentru pacientele noastre, drenaj limfatic terapeutic, indicat după mastectomie sau histerectomie. Procedura este gratuită, în baza internării cu bilet de  trimitere”,explică Adriana Kerai, asistent  medical  generalist, specializat în drenaj limfatic, la Centrul de Îngrijiri Paliative M Care ( telefon 0745222900).

Cum se formează limfedemul

Când fluxul limfatic este obstrucționat, se acumulează toxine iar  țesuturile se umflă și apare limfedemul.

“Limfedemul primar poate fi prezent încă de la naştere, deşi simptomele pot apărea mai târziu în viaţă, iar limfedemul secundar este generat de blocarea vaselor limfatice, în urma unor afecțiuni sau intervenții chirurgicale. În mare parte dintre cazuri, limfedemul secundar apare în urma operației de cancer mamar și a radioterapiei. Însă, în orice tip de  intervenție chirurgicală, în care se elimină nodulii limfatici sau se  produc  leziuni ale  vaselor limfatice, cum ar  și  operația de îndepărtare a excesului de grăsime și piele din zona abdominală sau smulgerea  varicelor, de exemplu, poate apare limfedemul  secundar. De asemenea, mai poate apare la pacienții care stau mult în pat, pentru că circulația limfei nu este facilitată. Limfedemul apărut în urma intervenției de mastectomie/histerectomie este spontan și devine ireversibil Odată instalat, acesta nu se vindecă, ci devine un stil de viață. Prevenția apariției complicațiilor este foarte importantă și constă în evitarea înțepăturilor, a frigului dar și a căldurii excesive. Astfel  vă feriți de apariția erizipelului ”, explică Adriana Kerai.

Cum decurge drenajul limfatic

Drenaj limfatic terapeutic se poate realiza manual sau prin metode compresive, este neinvaziv și fără adverse.

”Drenajul limfatic poate fi chiar relaxant. El se  realizează în sensul circulației limfei și poate fi oprit în  orice moment, dacă pacientul acuză senzație de  disconfort sau simte că îi amorțesc picioarele. Prin acest tip de masaj se pune  în mișcare limfa, iar eliminarea toxinelor este accelerată, organismul regenerându-se mult mai bine. De asemenea, mușchii se  relaxează, retenția de apă este eliminată,digestia este stimulată  se întărește sistemul imunitar iar inflamația apărută post intervenție chirurgicală și/sau radioterapie este diminuată. Drenajul zilnic, asociat cu kinetoterapie, pentru recăpătarea mobilității, aplicarea unui bandaj compresiv special efectuat pentru reducerea edemului și purtarea de mănuși compresive zilnic, sunt de mare ajutor”, explică Adriana Kerai.

Drenajul limfatic este doar una dintre procedurile pe care echipa multidisciplinară a Spitalului de Îngrijiri Paliative M Care (str. Frăsari nr 1-3, Voluntari-Pipera, tel. 0755029266) le oferă pacienților săi.

 

Cum te putem ajuta?