Open
  • Str. Witing, Nr. 10-12, Sector 1, București

Atenție, canicula te poate îmbolnăvi, la propriu!

Căldura excesivă din ultima vreme constituie un stres major pentru organism și duce la pierderea de lichide și cresterea temperaturii corpului. Expunerea prelungită la temperaturi ridicate, expunere de scurtă durată la temperatură atmosferică foarte mare (nu este necesară expunerea directă la soare), munca fizică grea la temperaturi ridicate și umiditate mare, boli cronice pre-existente și alcoolism sunt printre factorii care predispun la apariția șocului  termic și chiar a altor complicații majore.

 

Risc crescut de accident vascular cerebral

 

Într-un mediu cald, organismul pierde lichide și săruri prin transpirație, ceea ce poate duce la epuizare. Dacă expunerea la căldură continuă, în special mai mare de 40 de grade Celsius, mecanismele normale de răcire ale organismului cedează, temperatura corpului crește și, astfel, sporește riscul unui accident vascular cerebral.

De asemenea, umiditatea crescută sporește riscul de  accident  vascular cerebral pentru că răcirea organismului prin transpirație este ineficientă și pierderea de căldura este scăzută.

 

Ai grijă! Poți risca să intri în comă!

 

Epuizarea și accidentul vascular cerebral, survenite pe fondul căldurii excesive, pot afecta și persoane sănătoase, în special după efort fizic într-un climat fierbinte.

 

 

Fără o intervenție rapidă, un accident vascular cerebral, survenit pe fondul căldurii, poate  induce rapid starea de comă. Moartea poate fi cauzată de insuficiența renală, insuficiența cardiacă acută sau din cauza unor leziuni ale creierului, generate de căldură.

 

 

Simptome apărute în urma expunerii excesive la  temperaturi crescute:
  • transpirație abundentă;
  • oboseală;
  • crampe musculare;
  • greață și vărsături;
  • senzație de instabilitate și leșin;
  • durere de cap.

 

 
Simptomele insolației:
  • respirație rapidă;
  • stare de confuzie;

 

Tulburările legate de căldură pot fi prevenite prin evitarea efortului intens în plină caniculă și o hidratarea optimă, bazată pe apă și sucuri naturale de fructe, dar și purtarea unor haine adecvate, din material naturale și de culori deschise.

 
Investigații necesare

 

În multe cazuri, un leșin poate să nu însemne nimic, dar poate fi și semn de boli grave. De aceea, orice persoană care a avut un astfel de episod trebuie să-și facă un control medical.

Nu vrei să pierzi timpul pe drumuri? E simplu! Sună acum la 021/9171 și, în cel mai scurt timp, un echipaj medical al MAmbulanță va sosi la tine acasă. Vei beneficia de recoltarea analizelor de sânge și de electrocardiogramă, totul în confortul propriei tale locuință.

De asemenea, dacă ți-ai revenit ușor și consideri că nu este cazul să chemi o ambulanță, fă-ți, totuși, timp și du-te cât mai curând la un control medical. Sună la 021/9136 și fă-ți programare la unul dintre medicii interniști de la MHospital, pentru a afla cum stai cu sănătatea.

Cum te putem ajuta?