Ce si cum?

Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice reprezinta specialitatea medicala ce se ocupa cu diagnosticarea corecta si tratatarea bolilor cronice netransmisibile precum diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemiile, de nutritia individului sanatos, de dieta pacientului ce prezinta diverse afectiuni acute sau cronice, sau se afla in anumite situatii speciale (lauza, gravida, sportivii, copiii), dar si bolnavii cu boli metabolice ereditare sau dobandite dupa nastere, pe parcursul vietii.

Tulburarile de alimentatie

pot surveni in urma punerii in aplicare a numeroaselor diete de slabit fara consultarea medicului specialist nutritionist.

Medicul nutritionist este cel care  identifica dezechilibrul metabolic al pacientului prin recomandarea efectuarii de analize concludente sau teste specifice, este cel care poate  stabili impreuna cu pacientul conduita terapeutica potrivita.

Diabetul zaharat de tip I si diabetul zaharat de tip II apar atunci cand  prediabetul este lasat sa evolueze, nediagnosticat si netratat. Prediabetul si diabetul gestational sunt singurele 2 forme de diabet reversibile.

Diabetul zaharat insumeaza mai multe boli care au in comun faptul ca afecteaza modul in care corpul nostru utilizeaza zaharul din sange (glucoza). Glucoza este o substanta vitala pentru sanatatea noastra pentru ca este o sursa importanta de energie pentru toate celulele din corp, dar este, mai ales principala sursa de combustibil pentru creier.

Ca mecanism de control al utilizarii glucozei in corp, exista pe de-o parte insulina si pe de alta parte, glucagonul. Acesti doi hormoni au rolul de a regla cantitatea de zahar din sange. Atunci cand insulina nu mai poate fi secretata in cantitati suficiente ca sa contracareze valorile crescute ale glicemiei, se instaleaza prediabetul.

La M Hospital, toti pacientii cu afectiuni care apartin specialitatii Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice beneficiaza de sprijin pe intreaga durata a colaborarii, de la diagnosticare pana la stabilirea regimului alimentar, a tratamentului si a rutinei controalelor medicale.

Admin